Eclass

Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας Ε-class

1. Tι είναι το e-class και σε τι θα μου χρησιμεύσει;

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα eclass (eclass.uth.gr) είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων με υποστήριξη Υπηρεσιών Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Μεταξύ των κύριων χρήσεων του eclass είναι:

  • η ανάρτηση εγγράφων από τους διδάσκοντες (όπως ανάρτηση παρουσιάσεων και σημειώσεων μαθημάτων, πρόσθετου διδακτικού υλικού κλπ.)
  • η ανάρτηση σημαντικών ανακοινώσεων από τους διδάσκοντες
  • η επικοινωνία μέσω της επιλογής «Μηνύματα»

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ασκήσεων και εργασιών από τους φοιτητές, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διενέργεια εξετάσεων εξ’ αποστάσεως, όταν οι συνθήκες το απαιτούν (π.χ. πανδημίες).

2. Τι πρέπει να κάνω για να συνδεθώ στην πλατφόρμα e-class;

Την πρώτη φορά απαιτείται ΕΓΓΡΑΦΗ στην πλατφόρμα με τα στοιχεία του ιδρυματικού λογαριασμού (πληροφορίες εδώ).

Αφού γίνει εγγραφή, μπορείτε να συνδέεστε με τα στοιχεία του ιδρυματικού σας λογαριασμού (username και password).

3. Πώς εγγράφομαι σε ένα μάθημα ώστε να έχω πρόσβαση στο περιεχόμενό του;

Η εγγραφή σε ένα μάθημα γίνεται με απλό τρόπο, επιλέγοντάς το από μία λίστα μαθημάτων (για οδηγίες βλέπε εδώ καθώς και εδώ).

Η εγγραφή σε μάθημα που είναι κλειδωμένο (εικονίδιο κλειδαριάς χωρίς μολυβάκι) γίνεται αφότου ο/η διδάσκων/ουσα κάνει αποδεκτό το αίτημα για εγγραφή από τον φοιτητή.

4. Τι είναι το Προσωπικό Χαρτοφυλάκιο στο eclass;

Με την είσοδό σας στην πλατφόρμα του eclass θα βρεθείτε στο χαρτοφυλάκιο σας, έναν χώρο που σας επιτρέπει να οργανώνετε και να ελέγχετε τη συμμετοχή σας στα ηλεκτρονικά μαθήματα της πλατφόρμας (πληροφορίες εδώ καθώς και εδώ).

5. Πού μπορώ να βρω οδηγίες για το σύνολο των λειτουργιών του eclass;

Αναλυτικές οδηγίες για τους εκπαιδευόμενους μπορείτε να βρείτε εδώ.

6. Πού μπορώ να απευθυνθώ εάν αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα;

Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να στείλετε σχετικό μήνυμα στο eclasshelp@uth.gr.

Υποσύστημα «ΑΣΚΗΣΕΙΣ»

1. Πρέπει να επιλέγετε «Προσωρινή Αποθήκευση» (πλήκτρο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας) μόλις εισέρχεστε σε μία άσκηση (πριν ακόμη απαντήσετε οποιοδήποτε ερώτημά της), μόλις απαντάτε σε κάθε ερώτημά της και το αργότερο κάθε 20 λεπτά (ακόμη κι αν δεν έχετε ολοκληρώσει ακόμη την απάντηση του τρέχοντος ερωτήματος). Έτσι θα διατηρούνται οι έως εκείνη τη στιγμή απαντήσεις σας σε περίπτωση αποσύνδεσης λόγω υπέρβασης του χρονικού ορίου απραξίας ή προβλημάτων (όπως είναι η διακοπή της σύνδεσης με το διαδίκτυο, η διακοπή λειτουργίας του Η/Υ σας κλπ) και θα είναι δυνατή η επανασύνδεση ώστε να ολοκληρωθεί η υποβολή.

2. Μην πιέζετε το πλήκτρο «Πίσω» (“Back”) του φυλλομετρητή (browser) σας για να επιστρέψετε σε προηγούμενη σελίδα του eClass αλλά χρησιμοποιείτε τις επιλογές που υπάρχουν στο αριστερό και στο επάνω τμήμα της σελίδας για την απευθείας επιλογή του επιθυμητού προορισμού.

3. Το πλήκτρο «Ακύρωση» (βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας) ακυρώνει την προσπάθειά σας και πρέπει να εισέλθετε πάλι στην άσκηση και να τη συμπληρώσετε από την αρχή.



Υποσύστημα «ΕΡΓΑΣΙΕΣ»

Για την Υποβολή Εργασίας, δηλαδή το ανέβασμα (upload) εγγράφου (φωτογραφημένου από φορητή συσκευή) πρέπει πρώτα η αντίστοιχη φωτογραφία να μεταφερθεί στον Η/Υ (desktop ή laptop) από τον οποίον συνδεθήκατε στο eClass.

Η εν λόγω μεταφορά μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, π.χ. :
  • Αποστολή e-mail στον εαυτό σας
  • Αποστολή μηνύματος messenger (facebook) στον εαυτό σας.

Εάν το έγγραφο αποτελείται από περισσότερες από μία σελίδες τότε προτείνεται οι φωτογραφίες όλων των σελίδων να περιληφθούν σε ένα μοναδικό αρχείο (το eClass επιτρέπει το ανέβασμα έως 10 αρχείων).

Αυτό μπορεί να γίνει, κυρίως, με δύο τρόπους :
  • Χρήση εφαρμογής συμπίεσης / ομαδοποίησης αρχείων (π.χ., 7-Zip, WinZip, WinRAR)
  • Χρήση πιο εξειδικευμένης εφαρμογής σάρωσης (scan) που μετατρέπει όλες τις φωτογραφίες σε ένα αρχείο, συνήθως τύπου pdf (π.χ., Adobe Scan, Microsoft Office Lens, CamScanner, TapScanner)


ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ